NYHED

Dansk Erhverv, Søren Pape og Cepos – lyt nu til vælgerne

Dansk Erhverv, statsministerkandidat Søren Pape Poulsen fra Konservative og tænketanken Cepos går til angreb på retten til tidlig pension. Her er nogle af årsagerne til, at deres argumenter ikke holder.

FH: Bevar retten til tidlig pension

Lizette Risgaard: "I kan ikke få i både pose og i sæk. Vi kan ikke have en meget høj pensionsalder og et højt arbejdsudbud uden at give et værdigt tilbud om, at man kan trække sig tilbage, hvis man har slidt og slæbt i rigtig mange år. Det ville være uretfærdigt"

Retten til tidlig tilbagetrækning er retfærdig og må ikke fjernes efter et kommende valg.

Det kæmper vi for i fagbevægelsen. Og det er vigtigt for vælgerne.

En meningsmåling i Berlingske fastslog i juli, at kun omkring en femtedel af vælgerne ønsker at afskaffe ordningen. Og nye tal fra Epinion lavet for FH viser det samme – her svarer kun 13 procent, at retten til tidlig pension skal væk.

Nej, ideen er, at man skal kunne få nogle gode år på pension, FØR man er fuldstændig slidt ned. Så kan VVS’eren, klinikassistenten, graveren, slagteriarbejderen og sygehjælperen også få nogle gode år på pension efter 42 eller flere år på arbejdsmarkedet.

LIZETTE RISGAARD

Alligevel er ordningen stadig et yndet mål bl.a. for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, tænketanken Cepos og statsministerkandidat Søren Pape Poulsen fra Konservative.

Men deres angreb på ordningen er som regel baseret på argumenter, der slet ikke holder. Her er en gennemgang af argumenterne.

Argument nummer 1: Tidlig pension går ikke til nedslidte

Søren Pape Poulsen beskrev det i et Facebook-opslag som ”et af dansk politiks største fatamorganaer”, at tidlig pension går til nedslidte. For som han kunne ”afsløre”, skal man slet ikke være nedslidt for at få tildelt retten. Søren Pape gentog argumentet, da han i denne uge lancerede sig selv som kandidat til statsministerposten og tilføjede: ”Jeg synes, det er en mærkelig pension”.

Problemet for Søren Pape er bare, at ordningen ikke er og aldrig har været beregnet til dem, der er slidt helt ned. Det ville slet ikke give mening. Er man ikke i stand til at arbejde længere, kan man i forvejen få tildelt førtidspension eller seniorpension, hvor ydelsen er højere.

Jeg så Søren Pape sige, at det ikke er rimeligt, at folk på Arne-pension lever for andres penge. Det var godt nok respektløst.

ROBERT, VVS’er

Nej, ideen er, at man skal kunne få nogle gode år på pension, FØR man er fuldstændig slidt ned. Så kan VVS’eren, klinikassistenten, graveren, slagteriarbejderen og sygehjælperen også få nogle gode år på pension efter 42 eller flere år på arbejdsmarkedet.

Tanken er, at de ofte er mere slidt end lægen og professoren, der typisk har arbejdet i færre år pga. deres længere uddannelse.

Til forskel fra førtidspension og seniorpension er retten til tidlig pension netop en RET, som er baseret på, at man selv kan tage beslutningen om at gå på pension lidt tidligere end den fastsatte folkepensionsalder.

Man skal ikke stå med hatten i hånden og tigge om en læges ord for, at man slet ikke kan arbejde mere for at komme på pension, når man har bidraget så længe.

Ordningen sikrer altså en værdig tilbagetrækning til dem, der begyndte deres arbejdsliv i en meget tidlig alder.

Argument nummer 2: Tidlig pension trækker helt friske mennesker ud af arbejdsmarkedet

Myten om, at den tidlige pension får tusindvis af arbejdsdygtige danskere i 60’erne til at løbe mod udgangen for at leve det fede liv på skatteydernes regning, lever i bedste velgående. ”Den betaler raske mennesker for at holde fri,” skrev Mads Lundby, cheføkonom i CEPOS, for nylig i Berlingske.

Men kære Mads Lundby, man får højst 13.700 kr. om måneden på tidlig pension – det er ikke til et liv i sus og dus. Hvis man stadig kan arbejde uden problemer, så er det da langt at foretrække!

I virkelighedens verden vælger man tidlig pension, fordi man har brug for det. I Fagbevægelsens Hovedorganisation har vi talt med en række danskere, som har fået tildelt tidlig pension. Du kan møde dem på retfaerdigpension.dk.

Næsten hver femte dansker tager smertestillende piller mindst én gang om ugen for at klare deres arbejde. Det vidner om, at vi ikke har afskaffet fysisk arbejde i Danmark, selvom CEPOS tilsyneladende tror det.

LIZETTE RISGAARD

Stort set alle, vi har talt med, beskriver smerter og slid i kroppen, selvom det ikke er et krav for at få ret til tidlig pension. Og det er ærligt talt ikke så overraskende, når vi taler om folk, der har arbejdet mindst 42 år.

Næsten hver femte dansker tager smertestillende piller mindst én gang om ugen for at klare deres arbejde. Det vidner om, at vi ikke har afskaffet fysisk arbejde i Danmark, selvom CEPOS tilsyneladende tror det.

Iver, 65 år: “Det lyder jo lidt voldsomt, når man siger, at man har arbejdet i 52 år!”

Hvis VVS’eren skal have lige så mange gode år på pension som lægen og professoren, skal der være en mulighed for, at han går fra tidligere.

Argument nummer 3. Tidlig pension ødelægger arbejdsudbuddet

I midten af august skrev Berlingske om et ’Nødråb fra erhvervslivet: Statens støtte til jobstop er ødelæggende’.

I artiklen lød det: En ny analyse fra Dansk Erhverv konkluderer, at ”fra 2018 til juni i år er antallet af personer, der forlader arbejdsmarkedet via retten til tidlig pension og fire andre tilbagetrækningsordninger, steget med 56.000 personer.”

Hvad arbejdsgiverne glemte at gøre opmærksom på i deres opråb er, at arbejdsudbuddet i Danmark stiger kraftigt, bl.a. fordi den danske pensionsalder stiger hele tiden og er en af de højeste i Europa.

Susanne Bak, 63 år: Hvert af de 27 trappetrin på plejehjemmet var en kamp

Og den positive effekt på arbejdsudbuddet af højere pensionsalder overstiger klart den negative effekt fra stigningen i søgningen til de fem ordninger.

Så kære arbejdsgivere i Dansk Erhverv. Husk, at pensionsalderen stiger. Og at arbejdsstyrken stiger. Siden begyndelsen af 2018 er antallet af danske lønmodtagere steget med 234.000 personer!

Muligheden for værdig tilbagetrækning for dem, der har arbejdet længst, er jo netop en forudsætning for den stigende pensionsalder, fordi alle skal have mulighed for nogle gode år på pension.

I kan ikke få i både pose og i sæk. Vi kan ikke have en meget høj pensionsalder og et højt arbejdsudbud uden at give et værdigt tilbud om, at man kan trække sig tilbage, hvis man har slidt og slæbt i rigtig mange år. Det ville være uretfærdigt.

LIzette Risgaard

I kan ikke få i både pose og i sæk. Vi kan ikke have en meget høj pensionsalder og et højt arbejdsudbud uden at give et værdigt tilbud om, at man kan trække sig tilbage, hvis man har slidt og slæbt i rigtig mange år. Det ville være uretfærdigt.

Mød Robert, Jørn, Mona og nogle af de andre danskere, der har fortjent retten til tidlig pension herunder. En ret, som vi – ligesom de fleste vælgere – vil bevare.

25 danskere der har fået ret til tidlig pension

Susanne Schlüter
Susanne Schlüter

Jeg har et brud på den ene ryghvirvel, og min nakke og skuldre er godt slidte. Efter at have stået ved stolen i mange timer havde jeg det rigtig skidt, når jeg kørte hjem. Det er alt sammen blevet betydeligt bedre, siden jeg stoppede!

Grethe Villadsen
Grethe Villadsen

Pensionister feder sig ikke for andres penge. Vi har betalt og opbygget velfærdssamfundet!

Claus Bo Hansen, 63 år
Claus Bo Hansen, 63 år

I dag bliver jeg nemmere træt og har lettere til stresssymptomer end tidligere. Det er nok ikke så mærkeligt efter næsten 48 år på arbejdsmarkedet!

Jytte Rosenberg Larsen
Jytte Rosenberg Larsen

Livet er andet end skole og job. Det er vigtigt, at vi, der har arbejdet lige siden teenageårene, også når at opleve det. Vi fortjener at nyde pensionisttilværelse!

Pia Gejsing
Pia Gejsing

Jeg har arbejdet, siden jeg var 15. Som 18-årig blev jeg uddannet som sygehjælper, og det er altså en hård omgang både fysisk og mentalt!

Tonny Brown Rasmusen
Tonny Brown Rasmusen

Der er meget snak om det grå guld. Men det har jeg ikke mærket meget til. Jeg bliver hele tiden valgt fra på alder!

Susanne Rose Feldstein
Susanne Rose Feldstein

Jeg kan tids nok blive syg og en større belastning for samfundet. Det er ikke spor fornuftigt at holde folk på arbejdsmarkedet, indtil vi får så store skavanker, at vi ikke kan passe os selv!

Susanne Bak
Susanne Bak

Vi er mange fra min generation, som er nedslidt. Dem, der har læst på universitetet, kan måske holde til at arbejde, til de er 70. Men det kan vi med et fysisk hårdt og langt arbejdsliv altså ikke!

Steen Jørgensen
Steen Jørgensen

Nu skal det ikke lyde som ynk, men ryggen er ikke, hvad den har været, min nakke er slidt, min højre skulder virker ikke som den skal, og så har jeg fået to nye knæled og venter på at få skiftet en hofte!

Rikke Kristensen
Rikke Kristensen

Slidgigt i begge hofter og det ene knæ. Der er i hvert fald ingen chance for, at jeg kunne holde til det længere.!

Mona Mejlby
Mona Mejlby

Pape og Vanopslagh er jo nogle unge mænd. De ved ikke, hvordan det er at tilbringe fem årtier på et arbejdsmarked, der ikke altid har været så godt, som det er nu!

Klaus Søe
Klaus Søe

Det er aldeles provokerende, at politikere som Søren Pape og Alex Vanopslagh kan stå og føre sig frem med, at tidlig pension er for andres penge. De har begge benyttet sig af vores uddannelsessystem med SU og andre støtteordninger. Den eneste forskel er, at jeg har været med til at betale, siden jeg gik i lære som 16-årig!

Jørn Nehlsen
Jørn Nehlsen

Jeg søgte Arne-pension, fordi jeg ikke kan se ud i fremtiden. Jeg ved ikke, hvordan jeg har det i morgen eller om et halvt år. Jeg læste for nylig en historie om en kvinde i Vejle, der blev jagtet af jobcenteret, selvom hun var dødssyg!

Johnny Johan Kristensen
Johnny Johan Kristensen

Arne-pensionen er en sikkerhedsventil. Jeg håber, jeg ikke får brug for den! De politikere, der vil tage muligheden for Arne-pension væk igen, skulle skamme sig. Især Søren Pape. Han burde vide bedre!

Jørgen Kristian Henriksen
Jørgen Kristian Henriksen

Jeg ville hjertens gerne have arbejdet et par år mere, hvis mit helbred havde tilladt det. Jeg har altid fundet fornøjelse i at løse mine opgaver. Men smerterne i ryggen er blevet for slemme til, at jeg kunne fungere ordentligt!

Iver Thomsen
Iver Thomsen

Politikerne, de kan jo gå på pension, når de er 60. Og få en fed pension af staten. Så skal de heller ikke tvinge os andre til at arbejde, til vi er helt slidt op!

Jens Christian Kjeldsen
Jens Christian Kjeldsen

Jeg synes efterhånden, jeg har taget min tørn, og det kan også mærkes på min krop. Jeg vil gerne nå at opleve noget sammen med min kone, mens jeg stadig kan. Det er meget usympatisk, at nogle partier vil fjerne Arne-pensionen.

Ib Hansen
Ib Hansen

Det er ikke altid, politikerne ved, hvad de snakker om. Der er nogle partier, der åbenbart ikke kender til at have problemer med kroppen, når de vil fjerne Arne-pensionen igen. I dag ønsker jeg mig, at der havde været mere omtanke om vores arbejdsmiljø!

Flemming Steen Jensen
Flemming Steen Jensen

Når nogle partier vil rulle muligheden for tidlig pension tilbage, udstiller de bare, hvor langt de er fra det rigtige arbejdsmarked. Vi har brug for det!

Gitte Svensson, 61 år, optiker/dagplejer
Gitte Svensson, 61 år, optiker/dagplejer

Efter kemoterapi og strålebehandling husker jeg ikke så godt længere og har svært ved at lære nye ting. Jeg er blevet opsagt flere gange. Jeg var glad, da jeg fik bevilliget Arne-pension. Desværre kan ikke bruge den, før jeg er fyldt 64. Så der er lang vej endnu!

Flemming Jørgen Hansen, 65 år
Flemming Jørgen Hansen, 65 år

De politikere, der står og taler om raske mennesker på pension, må jo tro, at mursten stabler sig selv!

Bjarne Smedegaard
Bjarne Smedegaard

Det må have været en stor kamel at sluge for Venstre at anerkende Arne-pensionen. De prøver at samle stemmer. Jeg håber, de fleste vil huske, hvad Venstre før har sagt om den!

Bjarne Rasmussen
Bjarne Rasmussen

For faen, jeg var lettet, da jeg fik Arne-pensionen. Jeg har jo længe været nervøs for, om jeg kan arbejde, til jeg er 67. Selvfølgelig er det ikke nogen kongeløn, men får, men man kan holde udgifterne for døren, hvis smerterne bliver for store til at arbejde

Mary-Ann Warthe Søgaard
Mary-Ann Warthe Søgaard

De politikere, der vil af med Arne-pensionen igen, skulle skamme sig. De har jo sikret deres egen pension på nogle helt andre vilkår. Måske skulle vi give dem en maksudbetaling på 13.740 kroner!

Annemette Eichner
Annemette Eichner

Jeg har aldrig ønsket at være leder. At komme væk fra patienterne. Det er jeg så glad for, jeg aldrig kom. Men det har betydet, at jeg har skullet klare de hårdeste ting ved jobbet i hele mit arbejdsliv!

Indlægget er bragt i Arbejderen 22.08.22